Kokkola Cup-tapahtumia 30 vuoden ajalta

Kokkola Cup käynnistettiin 1981. Alullepanija oli Lars-Erik Stenfors ja järjestäjänä toimi GBK. Tänä vuonna siis jo kahdennenkymmenennen kerran. Turnauksen mottona on alusta alkaen ollut: … ”enemmän kuin jalkapalloturnaus”. Turnaus on paitsi jalkapalloilua myöskin sosiaalista kanssakäymistä. Alusta alkaen asetettiin myöskin FairPlay kunnia aitioon jakamalla vuosittain ”Gentlemens Prize” palkinnon sellaiselle joukkueelle, joka kaikin puolin käyttäytyi hyvin kentällä ja kentän ulkopuolella.

Turnaus on vuosien aikana kaiken aikaa kehittynyt ja joukkueiden määrä on kasvanut 50:stä joukkueesta tämän vuoden 260:een joukkueeseen. Kahdenkymmenen vuoden aikana on turnaukseen osallistunut yhteenlaskettuna 3350 joukkuetta, 61.524 pelaajaa, valmentajaa ja joukkueenjohtajaa. Lisäksi Kokkolassa on joka vuosi vieraillut suuri määrä pelaajien vanhempia, sukulaisia, kannattajia ym., tehden turnauksesta samalla suuren matkailutapahtuman.

Turnaus on ollut kansainvälinen alusta alkaen. Aluksi keskittyen pohjoismaihin, Erityisesti Jukki Björk Uumajasta oli tärkeä yhteistyökumppani. 1980-luvulla tuli vähitellen mukaan joukkueita Englannista, Ranskasta, Belgiasta, Brasiliasta, Puolasta ym. 1990-luvulla tuli joukkueita mukaan erityisesti Eestistä, Latviasta, Liettuasta ja Venäjältä. 1990-luvulla osallistui turnaukseen joukkueita myöskin Italiasta, Luxembourgista, Georgiasta, Ukrainasta, Unkarista, Saksasta, USA:sta ym ja erotuomareita tulivat paitsi monista edellämainituista maista, myöskin Hollannista. Kaikkiaan kahdenkymmenen vuoden aikana on n. 20 maata ollut turnauksessa edustettuna ja uusia maita on tulossa.

Kansainvälisen yhteistyön myötä ovat järjestäjät myöskin samanaikaisesti luoneet kontaktiverkon yhteyshenkilöihin ympäri pohjoismaita, muuta Eurooppaa, Etelä- ja Pohjoisamerikkaa. Mainittakoon: Robert Keuleyan, Adhemar Rocha Filho, Josef Achtergael, Henrik Niss, Jukki Björk, Hillar Otto, Cavallo Giancarlo, Gennadi Kazin, Neville Proctor, Sven-Erik Jensen ym. Edellämainitut herrat ovat olleet ja ovat edelleen Kokkola Cup turnauksen erittäin tärkeitä yhteyshenkilöitä.

Turnauksessa on vuosien kuluessa vieraillut arvovaltaisia vieraita. Turnauksen ovat virallisesti avanneet esim. Orvar Bergmark Ruotsista (entinen maajoukkuepelaaja ja Ruotsin päävalmentaja), ministerit Elisabeth Rehn ja Ole Norrback. Myöhemmin kansanedustajat Bjarne Kallis, Kari Urpilainen, Martti Korkia.Aho, Ulla-Maja Wideroos ja Esko Aho, sekä piispa Erik Vikström. Palloliiton puheenjohtaja Pekka Hämäläinen vieraili turnauksessa 1999 ja Suomen jalkapallomaajoukkuen silloinen päävalmentaja Richard Möller-Nielsen vuonna 1998.

Kokkola Cup turnauksessa on kunniavieraina käynyt tunnettuja jalkapalloilijoita, kuten Steve Perryman ja Paul Miller Tottenham Hotspurs joukkueesta. Lisäksi Keith Osgood ja Atik Ismail HJK:sta, Suomen entinen maajoukkue- ja ammattilaispelaaja Juhani Peltonen.

Turnauksessa on vieraina ollut ammattilaisjoukkueita Englannin pääliigasta (nykyisin Premier League). West Ham United pelasi 1987 ja Norwich City FC 1991 KokkolaCupShow:ssa näytösottelun. West Ham joukkueessa pelasivat tuolloin mm. Tony Cottee, Frank McAvennie, Alvin Martin, Billy Bonds, Alan Devonshire, Mark Ward. Maalitykki Tony Cottee pelaa ammatilaisjalkapalloa edelleen ja pelasi kaudella 1999-2000 Leicester City joukkueessa pääliigassa sekä palasi tälle kaudelle takaisin Norwich City joukkueeseen. Norwich City joukkueessa pelasivat mm. Robert Fleck, Bryan Gunn, Darren Beckford, Dale Gordon. West Ham joukkuetta johti tuolloin legendaarinen manageri John Lyall ja Norwich City joukkuetta johti manageri Dave Stringer. Vuoden 1988 ja 1990 turnauksissa vierailivat brasilialaiset joukkueet Parque da Mooca ja Iguatemi Club (18-20 vuotiaat), sekä 1992 FC Panerys Liettuan Vilniuksesta. Panerys pelasi kotimaansa ylintä liigaa ja sen riveissä oli maajoukkuepelaajia, joista monesta sittemmin tuli ammattilaisia Euroopan ammattilaiskentille. 1990-luvulla on GBK:n edustusjoukkue muina vuosina yleensä pelannut sarjaottelua Kokkola Cup Show´n yhteydessä.

Vuoden 1987 turnauksen yhteydessä aloitettiin myös valmentajatupaa (luennointi,
koulutus) ja luennoitsijana olivat ensimmäisellä kerralla Carl-Eivert Lindelöf ja Jörgen Ericksson Ruotsista. Myöhemmin ovat valmentajatuvassa vierailleet mm. Kit Carson, Hiller Otto, brasilialaisten joukkueiden edustajia, Jukka Ikäläinen, Risto Hannula, sekä hyvää ja mittavaa juniorityötä tekevien kotimaisten seurojen edustajia.

CupBussit ovat kulkeneet turnauspäivien aikana pelikenttien ja majoituspaikkojen välillä, sekä viime vuosina myöskin hakeneet joukkueita Vaasan lauttaterminaalista.
CupJuna aloitti 1998 ja siitä on tullut menestys. Street Football, katujalkapalloa käynnistettiin 1997 ja se jatkuu edelleen.

Åke Lindman´in filmiryhmä teki 1984 50 minuuttia pitkän dokumentin Kokkola Cup 84 turnauksesta ja FST teki 45 minuuttia pitkän koosteen 1996 Kokkola Cup turnauksesta.

Edellä muutamia poimintoja ja asioita kahdenkymmenen vuoden ajalta. Niitä olisi paljon enemmän.

Kokkola Cup 2000 oli juhlaturnaus ja turnauksen virallisen avauksen suoritti Lars-Eric Stenfors. Avausottelussa pelasivat GBK:n ja TiPS:n B-tytöt. CupJunassa oli enemmän vaunuja kuin aikaisemmin ja asemalla oli kymmenen linja-autoa vieraita odottamassa. Nynäsin Puistoon oli valmistunut muutama kenttä lisää ja jalkapalloalue oli suuressa käytössä, sekä siellä liikkui yhtä suuri yleisö kuin Santahaassa. Turnaukseen osallistui 250 joukkuetta, uusi ennätys. Osallistuvat joukkueet pelasivat 900 ottelua ja turnaus päättyi sunnuntain loppuotteluihin.

Ehdoton edellytys Kokkola Cup turnauksen järjestämiselle on GBK:n jäsenet ja toimitsijat, jotka viikolla 29. osallistuvat turnauksen läpiviemiseen. Riittävästi väkeä on aina löytynyt. Viimeisten vuosien aikana on turnausviikolla yli 400 toimitsijaa pitänyt huolen siitä että käytännön asiat toimivat: ”pelit kentillä, tuloskanslia, kisakanslia, valvonta kouluilla, ruokasalit ja keittiöt, kuljetukset, kioski, erityistapahtumat ym”. Lisäksi ovat yhteistyökumppanit Alavetelissä, Kruunupyyssä, Kälviällä, Öjassa, Sokojalla ja Ykspihlajassa ollet erityisen tärkeitä turnauksen läpiviemiseen nykyisellä tasolla. Tärkeä on ollut myöskin kaupungin liikuntatoimiston/kenttähenkilöstön erittäin myönteinen suhtautuminen ja käytännön toimenpiteet, joista suuret kiitokset.

GBK esittää suuret kiitokset omalle talkooporukalle kahdenkymmenen vuoden aikana tehdystä arvokkaasta työstä ja esittää suuret kiitokset myös kaikille yhteistyökumppaneille ja sponsoreille!


BORIS NYGÅRD